Suomalainen koripallo

Suomalainen koripallo Suomalainen koripallo

Koris, eli koripallo on yksi Suomen suosituimmista urheilulajeista ja korkeimmalla sarjatasolla pelaa 11 joukkuetta. Pääsarja on nimeltään Korisliiga ja eniten voittoja on saavuttanut Kiri-Veikot, joka otti myöhemmin nimen Pantterit. Miesten kulta-aikaa oli 50-luku ja nykyisin Pantterit pelaavat alemmassa sarjassa. Toiseksi menestynein joukkue, Torpan Pojat, on Helsingin Munkkiniemen joukkue, joka pelaa Töölön kisahallissa ja on vienyt mestaruuden 9 kertaa. Nykyisin joukkue pelaa nimellä Helsinki Seagulls, eli Helsingin lokit, joka on nimi siinä missä aikaisempikin.

Koripallon historia Suomessa

Koripalloa on pelattu jo 1900-luvun alusta lähtien. Alkujaan laji keskittyi Helsinkiin ja lähitienoolle, kunnes sotien jälkeen se yleistyi nopeasti ympäri Suomen. Suurinta menestystä suomalainen koripallo koki 1960-luvulla, kun maajoukkue onnistui voittamaan olympiakarsinnat ja pääsi Tokion olympialaisiin 1964. Olympiakultaa voitti Yhdysvallat ja Suomi sijoittui 11:sta, häviten ensin isäntämaalle 54–45 ja voittaen Meksikon niukasti yhdellä pisteellä 73–72. Koripallon EM-kisat pidettiin kerran Suomessa, vuonna 1967 ja tällöin Suomi sijoittui kuudenneksi. Viimeisin esiintyminen EM-kisoissa oli vuonna 2011. Suomi putosi jatkolohkossa häviten neljä viidestä ottelustaan.

2014 Suomen koripallon maajoukkue, Susijengi, pääsi ensimmäistä kertaa mukaan Koripallon maailmanmestaruuskilpailuihin villillä kortilla. Ensimmäisen matsinsa maajoukkue pelasi ennakkosuosikkia Yhdysvaltoja vastaan ja naputteli hienon torjuntavoiton häviten USA:lle 55–114. Seuraavana päivänä Suomi kohtasi Ukrainan, joka taipui susien kovassa käsittelyssä 76–81. Parin päivän jälkeen Espanjassa pelattu kilpailu näki vastakkain Suomen ja Dominikaanisen tasavallan, joka päättyi Suomen karvaaseen tappioon 74–68.

Seuraavaksi nähtiin vastassa Turkin öljypainijoukkue, joka voitti Suomen jatkoajalla 77–73. Viimeisenä otteluna Suomi kävi taistoon Uuden-Seelannin Tall Blacksia vastaan ja hävisi rohkeasti kahdella pisteellä 65–67. Näin Suomi jäi lohkonsa viimeiseksi ja Susijengi palasi kotiin ilman mitaleja. Kilpailun voitti Yhdysvallat Serbiaa vastaan ja pronssiottelussa Ranska päihitti Liettuan.

Suomen tunnetuimpia pelaajia

Yksi kuuluisimmista pelaajista on Hanno Möttölä, jota pidetään kaikista menestyneimpänä suomalaisena koripalloilijana. 1976 vuonna syntynyt Möttölä aloitti pelaamisen Panttereissa ja siirtyi pian Pakilan NMKY:n kautta Helsingin NMKY:hyn. Möttölä opiskeli Utahin Yliopistossa ja pelasi neljä opiskeluvuotta 90-luvun lopussa Utah Utesissa. Seuraavat kaksi Hanno pelasi Atlanta Hawksissa, joka kuuluu Amerikan National Basketball Associationin itäiseen konferenssiin. Jenkeistä matka jatkui Eurooppaan ja mies kävi pallottelemassa mm. Baskimaassa, Bolognassa, Pesarossa ja Liettuan Kaunasissa. Koripallo on liettualaisten kansallislaji, joten se on Baltiassa kovassa huudossa. 209 senttinen järkäle voitti kaudella 2006–2007 Liettuan mestaruuden. Mies on valittu peräti kahdeksan kertaa Suomen Vuoden koripalloilijaksi! Viimeisen sarjakauden Möttölä pelasi Torpan Pojissa 2013 36-vuotiaana. Möttölä otti osaa vielä suomipaidassa mm-kisoihin Bilbaossa 2014, mutta karsinnoista tippumisen jälkeen ilmoitti siirtyvänsä Basketball Academyn valmentajaksi.

Uutta polvea edustaa Petteri Koponen, joka on pelannut vuodesta 2012 venäläisellä Himki Bk-joukkueessa. Moskovan alueella sijaitseva Himki-seura pelaa Euroliigassa, joka on Euroopan korkein kansainvälinen ammattilaisliiga. Liigaa hallitsee Real Madrid, joka on tunnettu urheiluseura myös toisesta urheilulajista, jalkapallosta. Dallas Mavericks omistaa Koposen pelioikeuden, mikäli 27-vuotias pelaaja siirtyy vielä rapakon taakse. Ennen Venäjän keikkaa Koponen pelasi italian Virtus Bolognassa, Fortitudon vastajoukkueessa, jossa Möttölä pelasi vuosikymmen aiemmin. Suomessa Petsku pelasi Hongassa.

Koripallo ei ole suinkaan amerikkalaisten yksinoikeus vaan myös Suomessa sillä on pitkät perinteet vaikkakin maailmalaajuinen menestys on ollut toistaiseksi niukkaa.