Seuraavat talviolympialaiset

Edelliset talviolympialaiset pidettiin Sochissa, Etelä-Venäjällä Mustanmeren rannalla. Sochi on tuhansia kilometrejä etelämpänä kuin Suomi, mutta alue on talvisin paksun lumipeitteen alla, sillä valtava Aasian manner jäähdyttää alueen talvisin kylmäksi. Kisa oli ensimmäinen Venäjällä järjestetty sitten Neuvostoliiton Moskovan kesäolympilaisten jälkeen 1980.

Kyseisistä kisoista Suomi voitti yhden kullan, mutta kultamitalisteja oli kaksi, sillä kyseessä oli miesten parisprintti. Kisoista tuotiin myös kolme hopeaa, ja yksi pronssi. Pronssi taisteltiin jääkiekosta, jossa Suomi kukisti yllättävän kovan USAn, joka pelasi äärimmäisen kovatasoisen turnauksen. Parhaaksi pelaajaksi valittiin Teemu Selänne, joka johti isällisen lempeästi joukkueen pronssille viimeisessä arvokisaturnauksessaan kypsässä 43-vuoden iässä.

Missä järjestetään seuraavat olympialaiset?

Tätä kysymystä moni miettii ja varmasti myös pohtii, miksei Suomi ole koskaan järjestänyt talviolympialaisia? Jos tarkastellaan Eurooppaa, kisat on järjestetty kahdesti Norjassa, kahdesti Italiassa, kahdesti Ranskassa ja kerran Saksassa jne. Onko kisat liian kallista järjestää? No, toistaiseksi jäämme toivomaan isäntämaan asemaa joskus tulevaisuudessa, mutta faktatietoa on se, että seuraavan kerran kisat järjestetään Korean Pyeongchangissa vuonna 2018. Saa nähdä miten metsittynyt ja rutiköyhä pohjoisnaapuri ottaa kisoihin osaa.

Kyseiset kisat ovat historian 23. ja toiset olympialaiset, jotka järjestetään Koreassa, sillä vuonna 1988 Soulissa käytiin kesäolympialaiset. 90-luvulla asti talviolympialaiset järjestettiin aina samana vuonna kuin kesäolympialaiset, ja -88 talvella kisattiin Kanadan Calgaryssa. Näistä kisoista Suomen Leijonat nappasivat ensimmäisen arvokisamitalinsa, hopean, häviten aikansa parhaalle jääkiekkomaalle Neuvostoliitolle. Joukkueessa pelasi tuttuja nuoria miehiä; Raimo Helminen, Teppo Numminen, Janne Ojanen ja Jarmo Myllys.

Kauko-idän kiekkojuhlaa

Pyeongchangin jääkiekkokilpailusta tulee varsin erikoiset siitä syystä, että isäntämaa saa automaattisesti paikan turnaukseen. Korea kuitenkin pelaa eri lohkossa kuin Suomi, joten näiden kahden maan erikoinen kohtaaminen jää näillä näkymin näkemättä. Kisat järjestetään helmikuussa 2018.

Pyeongchang sijaitsee Korean pohjoispuolella Taebak-vuoren juurella. Sijainti on tarpeeksi korkealla ja pohjoisessa, jotta joka talvi alueelle saadaan pakkasta ja pysyvä lumipeite. Toistaalta, kesäolympialaiset pidettiin Soulissa, Korean pääkaupungissa, joka on samalla leveyspiirillä, vain 180 kilometrin päässä kohti länttä. Isäntämaaksi Korea valittiin vuonna 2011 äänestyksessä, jossa oli mukana myös München ja Ranskan Annecy Alppien pohjoisreunalta. Tämä oli jo kolmas äänestys johon Korea otti osaa, se oli pyrkinyt isäntämaaksi jo 2010 ja 2014.

Mikäli pohjoisen kommunistivaltion diktaattori on edelleen vallassa kisojen aikana, saatamme nähdä jännitysnäytelmän vuoristoisessa Pyeongchangissa The Interview-elokuvan tapaan. Toivomme tietenkin, että kansa kukistaa huonoa hiustyyliä edustavan lihavan diktaattorinsa ajoissa. On mielenkiintoista nähdä, ottavatko Pohjois-Korean joukkueet talvikisoihin osaa. Näin maa on kuitenkin toiminut jo vuodesta 1964, kun se osallistui Itävallan Innsbruckissa pidettyihin talviolympialaisiin. Maa ei kuitenkaan osallistunut vuoden 1988 Soulin kesäolympialaisiin, joten nähtäväksi jää. Eteläkorealaiset ovat toivottaneet kilpailijat tervetulleeksi ja tämä tekisi näille varmasti hyvää, jotta näkisivät miten vauraasti etelässä elellään.

Suomi ainakin ottaa moniin kilpailuihin osaa ja odotamme tietysti suurta mitalisaalista. Lajeina tullaan näkemään jääkiekon ohella alppihiihto, ampumahiihto, curling, freestylehiihto, kaukopikaluistelu, lumilautailu, ohjaskelkkailu, pikaluistelu, hiihtolajit, rattikelkkailu, skeleton ja taitoluistelu. Näistä parasta hupia penkkiurheiluun antaa skeleton, eli mahakelkkailu, jossa mennään liukkaalla kelkalla mäkeä alas pää edellä tuhatta ja sataa!